Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2014 18:04 - Изненадан съм от изказването на екс-финансовият министър Лари Съмърс пред Межд.валут.фонд
Автор: atanasio Категория: Други   
Прочетен: 3870 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 24.03.2014 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 26.01.14год. в предаването на г-н Фъртунов чух за това изказване - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6814

Намерих много добра статия -  ""Рокфелер ще си остане собственик на федералния резерв(а също и нефтения бизнес и ВПК), а Ротшилд ще е собственик на Международната Клирингова палата.....Трябва да кажем, че идеята за създаване на Международна Клирингова палата беше в основата на Бретън-Уудс(предложена от Кейнс), а не в това което се превърна благодарение на федералния резерв."" - https://slivendnesiutre.wordpress.com/2014/01/05/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4/

И виждам ,че статията е няма за което е слагам -

САЩ искат да се отърват от хартиените долари, за да въведат парите на Гезел. Кой ще получи дивиденти от новия Бретън-Уудс?
05.01.2014
През първата половина на ноември мина едно от най-важните събития, което обаче беше игнорирано от българските СМИ. Всъщност това беше преломният момент в глобалната финансова система. На конференцията на МВФ която се провежда всяка година, бившия министър на финансите на САЩ – Лорънс Самърс заяви, че за да се постигне пълна заетост в икономиката на САЩ е необходимо да се установят отрицателни реални процентни ставки.
Икономиката на САЩ се намира на ръба на пропастта, живота на пазара на облигации и акции се поддържа само благодарение на мерките които федералния резерв предприема за инжектиране на ликвидност чрез печатане на долари.
Повторение на конфискационния сценарий от 1932 година.
Трябва да отбележим, че установяването на реални отрицателно процентни ставки може да се достигне само чрез отърваване от хартиените пари и 100% преход към електронни пари, заедно с това чрез изземване на хартиените долари. По аналогия с Указа №6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара – еквивалент на днешните 200 000 долара.
Пол Кругман и «червения барон Лари Самърс».
Речта на потомствения финансист Самърс на научно-изследователската конференция на МВФ «предизвика истински ажиотаж и беше обявена за «блестяща, лаконична и новаторска презентация на най-актуалния икономически въпрос на нашето време. Своя съплеменник разбира се похвали в своя блог в NYTimes «поп-звездата на икономиката» Пол Кругман, който заяви, че той също е мислил по този повод и намеквал за този изход в различните си трудове.
Кругман направи цял ред банални изказвания, които няма смисъл да се преразказват, но си струва да обърнем внимание на две ключови фрази – «реконструкция на цялата ни парична система чрез ликвидиране на хартиените долари и плащане на отрицателни процентни ставки по депозитите» и «в МВФ Лари произнесе не просто интересна реч. Той предложи радикален манифест. И аз се опасявам, че той може да е прав».
Нобеловия лауреат по икономика Кругман не случайно е получил своята премия – неговият отзвук предполага «глобално прецакване» на всички чуждестранни държатели на долари.
Трябва да кажем, че в речта на Лари Самърс нищо принципно ново нямаше. Той само отбеляза, че за последните 50 години федералния резерв последователно намаляваше краткосрочните процентни ставки за да стимулира икономическия ръст. Закономерно довеждайки ситуацията до нулева долна граница, която ограничи федералния резер в нейната монетарна возможност за «стимулация на икономиката».
За да компенсира лимита на нулевата долна граница, федералния резерв използваше емисионен механизъм на «количествените улеснения» (QE), за да успее да направи «увеличаване на инвестициите». Но ние добре разбираме че, парите отдавна престанаха да бъдат «дефицитен товар» още повече, в света се наблюдава явна «криза на свръхпроизводство» – парите просто «няма къде да се инвестират». Като резултат от това всички трилиони долари от QE отидоха за «по-доходните» спекулативни операции за получаване на «пари от пари», а не в реалната икономика.
Самърс каза, че реалната процентна ставка и днес е по-ниска от нулата, поради това, че основният лихвен процент е по-нисък от инфлацията, която изяжда стойността на парите
Като в резулат на това се получава, че при количественото увеличаване на общата парична маса, тяхната реална стойност пада. При това федералния резерв е изгубил властта да манипулира икономиката и повече нищо не може да направи.
В резултат на това, Самърс направи закономерен извод, че в близките две години процентната ставка трябва да стане отрицателна: «Представете си ситуация, при която природните и равновесните процентни ставки падат значително по-ниско от нулата»
По този начин, без да увеличаваме данъчното облагане можем да подбудим хората към по-активно харчене на пари, което отново ще стабилизира икономиката. Ще остане само да се отстрани една пречка – трябва да се ликвидират хартиените пари и да се въведат електронни пари, при които демереджът(отрицателните лихви) се отразяват елементарно.
Тъмната страна на въпроса.
В интерес на истината най-важната проблема е отговора на въпроса «кой ще контролира паричната емисия»?. Ако контрола на емисията съхрани частната централна банка(федералния резерв) тогава въвеждането на парите с демередж ще означава само едно – контролиращата финансова олигархия иска да накара населението на Америка да харчи парите си(свръхпотребителство) и да спре натрупването за черен ден.
От тази гледна точка речта на Самърс не случайно се преподнася в съществуващите финансови кръгове като «абсолютно блестяща», поради това, че позволява на съществуващите финансови паразити да съхранят лостовете на управление на американското общество. Федералния резерв ще изкарва повече пари чрез поддържане на перманентна емисия, компенсираща демереджът (условно – 4-8% от цялата парична маса М2).
По разбираеми причини Самърс не разказва относно външните дългове на САЩ, за сметка на които те паразитират в продължение на последните 30 години. Очевидно е, че след въвеждането на демереджа, доларите ще изгубят своята привлекателност в качеството на «надеждно средство за инвестиране».
Разбира се, може да се предположи, че за чуждите инвеститори държавните облигации ще съхранят или положителна или нулева доходност. Също както и за пенсионните фондове
За лихварите пенсионната система съществува поради две причини. Първата и основна причина е събирането на евтини пари. Втората причина за съществуването на пенсионните фондове е поради това, че там работят голяма част от техните роднини и останалите социални паразити.
В крайна сметка, след въвеждането на парите с демередж, една малка част от тези хора ще останат за да превеждат пари в облигации, останалите просто ще бъдат изхвърлени.
Сериозни проблеми ще имат банкерите и икономистите. Цялата тази армия нахлебници които обслужват «икономиката на финансовите услуги» ще стане излишна. Разбира се разплащателното и техническото обслужване няма да изгуби смисъла си, ще си остане и кредитирането, което по идея трябва да стане безпроцентно, печалбата всъщност ще е от получаването на фиксиран доход от демереджа, който централната банка ще трябва да дава на своите отделения. Но доходността тук е толкова малка, че банките ще изгубят смисъла си за съществуване.
Ако федералния резерв съхрани властта си(вътре в САЩ) необходимото условие за външнотърговските разплащания в «електронни долари» с демередж ще стане създаването на Международана Клирингова палата
Ротшилд и Рокфелер са се разбрали?
Най-вероятно са стигнали до компромисен вариант. Рокфелер ще си остане собственик на федералния резерв(а също и нефтения бизнес и ВПК), а Ротшилд ще е собственик на Международаната Клирингова палата.
Коя държава първа ще въведе парите с демередж(отрицателна лихва)
Ние отдавна казвахме, че въвеждането на парите на Гезел(пари с демередж) е единствения изход от ситуацията. Вече отбелязахме, че за преход към електронните пари на Гезел първи се готвеха японците. Трябва да кажем, че Япония се разглежда като изпитателен финансов полигон. За глобалната финансова олигархия. Достатъчно е да си спомним, че точно в Япония в края на 1980-те години, след сключването на Луварското и Плазовското съглашение се обиграва сценария за спукване на мащабните финансови балони, които довеждат до перманентна 25-годишна дефлация и рецесия. Излизането от която позволяват парите с отрицателна процентна ставка(демередж). По предварителна оценка, -4% демередж ще позволи на Япония да излезне от рецесия.
След аварията на Фукушима, ние предположихме, че тя стана повод за отсрочка на отказа от хартиената йена. Поради тази причина е сложно да се каже дали тази година ще се въведат електронните пари с демередж точно в Япония, но е показателно, че за тях започна да говори техния сюзерен в САЩ. Лари Самърс в своята «блестяща реч» в МВФ каза, че САЩ и ЕС повтарят ситуацията в която се оказа Япония през 1991 година.
Най-вероятно американския сюзерен е решил да изпревари своя японски васал, защото след въвеждането на парите с демередж ще е необходимо създаването на Международаната Клирингова палата..
Международна клирингова палата.
Защо е необходимо нейното създаване? Представете си, че различни държави, включително и САЩ въведат национални пари с демередж. Ставката на демередж ще е различна. Разплащането с нациоанални валути ще е сложно. Затова ще е необходим специален център която да прави разчети и се занимава с техния «клиринг».
Трябва да кажем, че идеята за създаване на Международна Клирингова палата беше в основата на Бретън-Уудс(предложена от Кейнс), а не в това което се превърна благодарение на федералния резерв
След създаването на Международната Клирингова палата международната икономика ще стане много по-справедлива, няма да позволява нито на една от държавите да живее за сметка на друга чрез създаването на «резервна валута». Предимство ще получи само държавата която стане инициатор – чрез установяване на правилата.
За съжаление след 70 – годишна марксистка диктатура в науката, българската «икономическа мисъл» изпадна в друга крайност – «либерално-монетаристка» По този начин икономиката се управлява от либерали израстнали на марксизма-ленинизма. Отровната смесица на чужди икономически теории говори сама за себе си чрез това което наблюдаваме в икономиката и финансите на България.

В статията се споменава и за пенсионните фондове държащи около 1 трилион от държ.дълг на САЩ

Ако банките си останат частни въвеждането на отрицателни лихви е ""от трън на глог"" в смисъл печалбите пак няма да отиват в бюджета(публичната хазна) но възниква и друг проблем - какво ще правят чуждите държави държащи около 5,5 трилиона от дълга ,и отделно пенсионните фондове

Данни кой държи дългът на САЩ  - http://www.investor.bg/drugi/128/a/kyde-sa-15-te-trln-dolara-dylgove-na-sasht,129606/

Сега ФЕД държи около 9 трилиона от дълга на САЩ и лихвите се плащат от бюджета/данъкоплатците тоест ако ФЕД стане държ.банка лихвите ще се връщат във бюджета и звучи просто но така чуждите държави няма да са ощетени и пенсионните фондове.

Въпроса е не дали а кога да бъде одържавен ФЕД - защото се  нарушава конституцията на САЩ - http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/05/15/federalniiat-rezerv-chastna-evreiska-mashina-za-pechatane-na.954184

За тези които не знаят кои са собствениците на ФЕД - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764

""Епична идея за справяне с дълговете и детрониране на банкерите ""...анализът на Амброуз Ивънс-Притчард за британския вестник The Telegraph, който посвещава размислите си на идея, зародила се от икономистите в Международния валутен фонд. Тя предлага следния трик, който да бъде приложен от държавите по света - системата на създаваните в банките пари, която формира близо 97% от паричната маса в обръщение, да бъде заменена от система със създадени от държавите пари. Това на практика е връщане към исторически норми от 1666-та година, когато от заемодателите се изисква да държат в резерв 100% от сумата, която предоставят под формата на кредити. По този начин те биват ограничавани от възможността да създават пари от нищото"" - http://darikfinance.bg/novini/83693#comments

Подвеждането е в последното изречение в смисъл няма нужда от 100% ликвидност , и Елън Браун,САЩ -
Президент на Публичния Банков Институт го е казала:
""Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика - http://www.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm - Днес този таен преврат е толкова добре прикрит, че правителства и играчи са убедени, че единствените алтернативи за справяне с дълговата криза са вдигането на данъците, орязването на услугите или разпродаването на обществените активи. Забравихме, че има и друга възможност: премахни дълга като заемеш пари от собствената банка на правителството, която връща приходите си в публичната хазна. Премахването на лихвите показва, че така се редуцира средната стойност на обществените проекти с до 40%.""

При сегашното устройство,система - светът се нуждае от световна валута и вързан за нея нефт и ако САЩ позволят международни одити на ФЕД долара може да продължава да изпълнява тази функция с цел трансформация на транспорта и енергетиката за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи

Уикипедия - През 1995 г., Международният валутен фонд започва работа по разработването и въвеждането на стандарти за разпространяване на данни, с оглед на насочването на страните-членки на МВФ публично да разпространяват своите икономически и финансови данни.

Даже не мога да повярвам ,че за 100год. чак сега ФЕД има одит -  http://krizata.blog.bg/biznes/2012/09/05/pyrviiat-odit-na-fed-shokira-s-rezultatite-si.996829

Като замисъл Св. Банка и Межд.банка за възст. и развитие(МБВР) и Межд.вал.фонд (МВФ) са добри но ""те"" извратиха нещата образно и общо казано.

Въпроса е какво може да се направи от нататък и какво искат ""те"" да направят ,и според мен - одържавяване  на ФЕД и долара да си остане свет.валута с вързан за него петрол и т.н. до счетоводните стандарти на МВФ с цел трансформация на транспорта и енергетиката за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи -   http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Преди си мислих ,че трябва да се почне с петрола и катастрофите са много взаимосвързани но трябва да се почне от финансите защото цялата система е сбъркана и г-н Хитов доктор по икономика още 2010год. е обяснил за какво става въпрос - ""Почти 30 години светът се е возил на кола с повреден двигател. Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия.Това не е рецесия, това е системна криза."" - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

Проблема е ,че 99% от хората нямат представа за какво става въпрос при финансите ,и това не е за първи път

Започна се с премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год. за разделяне на банкирането http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554
 
След Голямата депресия 1929-1933 г. в САЩ бе въведено ограничението за всеки отпуснат кредит банките да заделят определен гаранционен капитал. От 1960 г. те усилено започнаха да търсят начини за деблокиране на този "мъртав" капитал. Най-напред частично го преодоляха чрез създаване на многобройни филиали в Европа (предимно в Лондон), работещи извън контрола на щатското законодателство. През последните десетилетия банковите мозъчни централи откриха в неолибералния арсенал нов начин за заобикаляне на ограничението — преобразуваха кредитите във вторични ценни книжа (т.нар. деривати), които предложиха за продан на финансовите борси. По този начин те се освободиха от кредитите и свързаните с тях ограничения, деблокираха гаранционните си капитали и след окончателното вдигане на кредитните рестрикции(Глас-Стийгъл) от Клинтън 1999 г. се впуснаха в надпреварата на нова кредитна фиеста. - http://www.bas-bg.org/new/bolest.html

С финансовите деривати е страшно

Трябва обща култура за да има силно гражданско общество и контрол защото политиците се самозабравиха или са некомпитентни но има и болестни състояния - психопатии - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/09/psihopatii.1138097

Трябва повече хора да знаят истината за да изискват от политиците и т.н. държ. институции да ги решават тоест да се почне от сега защото след време процесите ще са необратими -  трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика за да се избегнат катастрофите

Частните банки(ФЕД , ЕЦБ) и т.н. централни банки трябва да държат лихвите до нулата докато се трансформира транспорта и ако трябва ще се одържавят или отрицателните лихви по идеята на Силвио Газел и после одържавяване

Трябва пари и в доклада на ООН 50-трилиона паунда е минимума много повече са - http://www.greentech.bg/?p=21201

Забраняват се ошфорки и т.н. регулации на сивото банкиране до данък лукс с цел парите като бюджетни излишъци да отиват за трансформацията на транспорта и енергетика -  през държавна банка

Президента на ЕС Херман Ван Ромпой каза ,че ошфорките ощетявали бюджета на 27-те с 1 трлн.евро/1000млрд./ годишно.
Има още 2 трлн.евро с които се ощетяват бюджетите на 28-те от ЕС тоест сумата е минимум 3 трлн.евро годишно -  според мен е 4 трилиона

Все още има време да се избегнат катастрофите и милиардите жертви но за това се иска координирани действия и на световно ниво защото :
1) има 15-20год. технологично време за трансформацията на транспорта и енергетиката за работа без нефт ,и не може да стане на 100%
2)трябват пари за трансформацията и забрана на ошфорките на световно ниво е най-лесното и т.н.

Парите и технологиите за трансформацията и енергетиката и транспорта ги има.

Основното което искам да кажа е ,че повече хора трябва да знаят истината за да изискват от политиците и т.н. държ. институции да решават проблемите защото са много и големи - страшни

Проф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на ЛИБОР са откраднати 8 трилиона долара - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

Крадеш 8 трилиона а ги глобиха 15 милиарда ?!

Много хубаво каза ,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно облагане и данък лукс с цел държ.банка за точно определени неща

Още за мин.базов доход - http://saprotiva.org/bazov-dohod-e-vazmozhen/

Аз съм за базов минимален доход но като обществени кухни и енергийни помощи а не пари кеш защото може да се харчат за алкохол, хазарти и т.н. глупости

За създаването на работни места има няколко ""хватки"" освен разделението на труда - ""47% от всички съществуващи в света дейности, в следващите двадесет години ще могат да се изпълняват от роботи - http://30dumi.eu/2014/01/bogatashite-i-tehnite-roboti-sa-gotovi-za-unishtozhenieto-na-polovinata-rabotni-mesta/

Може с закони - данъци да се ограничи роботизацията

Остава намаляване на раб.ден за да има повече раб.места

Отделно в САЩ и развитите държави се изхвърля 35-45% от храната

Естествено хората трябва да променят навиците и да бъдат честни - морални


На фона на всичко това къде е България и какво може да се направи -
1) валутен борд до приемане на еврото - от трън на глог
2) махане на борда - ще стане страшно
3) идея взаимствана от Силвио Газел - http://krizata.blog.bg/technology/2009/12/07/koncepciia-za-revalvaciia-na-bylgarskiia-lev-skrita-devalvac.450372

Освен финанси трябва стратегии и основното е държ.банка за селското стопанство ,ел.транспорт и влакове ,топла вода от слънцето и енерг.ефективност с които до 2030год. ставаме 80% независими от внос на нефт и газ

Колкото по-бързо минем на ел.транспорт толкова повече нефт и газ ще останат защото не може да се мине изцяло на ВЕИ - слънце,вятър,речни и морски течения

Идеята ми е бюджетните излишъци да се харчат през държ.банка до 1% лихва за точно определени неща защото свършва петрола и защото е "ъ"бсурд 80% внос на хранителни стоки във България

В момента има дефицит на бюджета защото се краде от приходите и разходите - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

Естествено трябва да се гарантира физическото оцеляване на хората но е глупост соц.помощи да са вързани с мин.раб.заплата.
Отделно съм против даването на пари като соц.помощи защото се харчат за глупости .
Трябва обществени кухни или купони за храна като САЩ където над 50 000 000 са на купони и няма нищо общо с комунизъм.
Трябва да има енерг.помощи и т.н. ако безработните са без основно задължително на училище без значение на възрастта.
Akо това е вярно http://lambo.blog.bg/politika/2012/06/01/mango-gerberite-plashtat-detski-samo-na-ciganchetata.961922 значи трябва закон - до 2-3 деца има соц.помощи и точка ,и ако ги е страх политиците се решава с референдум - бълг.граждани/данъкоплатци/ да кажат.
Освен това трябва да се направят трудово-възпитателни общежития/затвори/ подобно на ""строителни войски"" защото един затворник струва около 800лв. на данъкоплатеца т.е. затворниците да работят/самоиздържат/, и да се обучават в животновъдство и земеделие и т.н. професии и като излезат да имат професии и да завършат поне основно образование.

Има много подробности и детайли и като държавна монетарна политика

Става въпрос за ресурсно базирана и държавно планирана екологична икономика

Държавно планирана за точно определени неща и да се избегнат 3 планетарни катастрофи




Гласувай:
7



1. atanasio - Трябва да обясня по-подробно
03.02.2014 18:00
И трябва да се гледа филма - http://www.btv.bg/shows/btv-dokumentite/filmi/story/1212989395-Vatreshna_afera.html

Има го тук - http://zamunda.net/details.php?id=385820&hit=1 ,и тук - http://www.dokumentalni.com/?p=985

Кризата/ограбването започна с премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год за разделяне на банкирането http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554

Превода е гаден но става въпрос за документи и в филма отдолу - http://zahariada.blog.bg/politika/2013/09/26/protokolite-ot-moshenici-vashington-memorandum-na-politbiuro.1152461

Много добре е написано и за дериватите тук - http://www.bas-bg.org/new/bolest.html

Неолиберализма се провали тотално а ''вашинктонският консенсус'' беше с цел ограбване на печалившите отрасли и заводи включително и за елиминиране на конкуренцията и икономически убиец - http://www.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg

В Уикипедия е обяснено добре за ''вашинктонският консенсус'' и т.н. става въпрос за умишлени действия за някои неща предимно във финансите - лихви ,деривати и т.н.

В предаването икономисти - http://www.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEU

споменаха за закона Глас-Стийгъл но недостатъчно и за БАЗЕЛ III ,и казаха ,че държавите/данъкоплатците са наляли $-14 трилиона във банките и нямам против ако държавите са придобили 49% - 51% от собствеността на банките.

Г-н Хитов доктор по икономика още 2010год. е обяснил за сбърканата система - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

Според мен ''те'' го знаят от десетилетия и затова пиша ,че става въпрос за умишлени действия за някои неща.

Господ Исус Христос е казал да прощаваме 7 по 77 пъти ако се покаят и най-малкото е да поправят нещата

Бог-Отец ''...иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината''/1.Тим.2:4/ ,и смъртното наказание е изключено но ако трябва затвор и GPS гривни
цитирай
2. atanasio - Изказванията на двамата професора
03.02.2014 19:25
И в предаването се казаха много неща ,и за мин.заплата в ГФР ,и ранното пенсиониране - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6827

Според мен закона в Испания също е добър - ако на 55год. останеш без работа се плаща 420 евро всеки месец(12год.) до 67год. тоест до пенсия

За реиндустриализацията професора го каза в началото за неолиберализма и без подробности и съм ги изброил в горният коментар защото хората не са специалисти икономисти за да знаят подробностите

Това което искам да допълня към коментарите на професорите и въобще е ,че трябва реиндустриализацията но в точно определени сфери свързани с енергийна независимост и ефективност - за топлоизолацията всички материали могат да са made in BG ,както и за топлата вода от слънцето с 83% КПД и в Дания се строи - http://www.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables основното е изолирани съдове за съхранение на топлата вода.
Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце и за по-бързо става с лещи - http://e-vestnik.bg/5609
Другият начин е децентрализирано на покрива колектори следящи слънцето http://integral2005.com/ но централно е по-ефективно и става за парници за зеленчуци освен за Топлофикация.

Казано просто е ''престъпление'' да се загрява вода с ток и газ за битови нужди и отопление като може със безплатна слънчева енергия.

Основното е селското стопанство защото 80% внос на хранителни стоки у нас е харакири

Стоките първа и втора необходимост трябва да са made in BG ,и не можем да се мерим с Китай и т.н. индустрализирани напреднали държави

Трябва реиндустриализацията но в точно определени отрасли свързани с енергийна независимост и ефективност - да са произведени у нас

Най-голямо внимание Орешарски е отделил на енергийната сигурност - http://darikfinance.bg/novini/104243#comments

Незнам какво точно има предвид но трябва да станем независими от вноса на нефт и газ - може 80% независимост и технологиите ги има и парите





цитирай
3. atanasio - Сетих се за един постинг
04.02.2014 11:16
Много добре е написано на края - http://gindev.blog.bg/drugi/2013/10/01/ot-oceliavane-kym-osmisliane.1154722

''Противопоставянето на такава мрачна и отчайваща картина на бъдещето е трудно, изпълнено с мъки и жертви и започва с преминаването от оцеляване към осмисляне на реалността. Всеки жив оргавнизъм, за да оцелее трябва да работи в три режима :

- Да реагира на настоящето – това е непосредствено мислене.

- Да планира утрешния ден – това е тактическо мислене.

- Да мисли за бъдещето – това е стратегическо мислене.

Във всяка хармонична държава има групи хора, притежаващи различни равнища на мислене : непосредствените въпроси се решават от търговците или от кметовете ; тактическите въпроси се предоставят на политиците и на висшите държавници ; стратегическите въпроси се оставят за философите (учените) или на представителите на религиите.
Като цяло народът (обществото) трябва да осмисля в единство и трите режима. За реализация са нужни : иманентни способности и натрупани знания и опит, интелектуално безстрашие и физическа храброст за действие.''

Проблемите са много и трябва четене и мислене - познания

Макар ,че не е чак толкова сложно - Земята е ''топка'' тоест се знае колко нефт,газ,въглища и т.н. изчерпаеми енерго-източници има.

Не може да се мине на 100% ВЕИ(слънце,вятър и т.н.) и трябва да си оставим преди всичко нефт защото запасите са завишени след 3 минута тук - http://www.youtube.com/watch?v=0dMzS1KRqpM&list=SPB4350B36A64F0F90

- ''през 1985год. за да увеличат износа си страните членки на ОПЕК са излъгали за запасите си от нефт.''

Двама икономисти на Межд.валут.фонд също го казват заобиколно - http://darikfinance.bg/novini/84303#comments

От нас зависи дали след 15год. ще има милиарди жертви следствие граждански размирици,войни до световна

Аз не откривам 'Америка и топлата вода' а просто ''бия камбаната'' защото трябва да се почне веднага трансформацията - топла вода от слънцето тоест да се търси къде е най-голямо КПД-то

С закон трябва да се забрани след 2020год. ,че и по-рано да се продават коли без ел. двигатели - http://www.greentech.bg/?p=43284 ,и т.н. - http://www.greentech.bg/archives/47414

Трябва пари и в доклада на ООН 50-трилиона паунда е минимума много повече са - http://www.greentech.bg/?p=21201

Моята е идея е проста - забрана на ошфорки ,сиво банкиране и т.н. регулации с цел приходи във бюджета които да се харчат за справяне с планетарните катастрофи

Когато пиша да се харчат означава прозрачни публични търгове и през държ.банка до 1% лихва за някои неща

Сега какво става - от бюджета се плащат лихви по държ.дългове и т.н. затова пиша частните банки(ФЕД,ЕЦБ) и т.н. банки да държат лихвите до нулата за да има пари за трансформацията

Но вече стигнаха и до извода ,че трябва отрицателни лихви по идеята на Силвио Гезел ,и хитруват - да си останат частни банките и при отрицателни лихви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atanasio
Категория: Други
Прочетен: 214681
Постинги: 41
Коментари: 118
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930