Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 10:31 - Икономика
Автор: atanasio Категория: Други   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.07.2013 10:32


Когато в Испания за засаждането на една лоза се дава 50 евро а у нас 10 евро евросубсидии или бизнеса там взима кредит с 3-4% лихва а у нас с 8-9% лихва за каква конкуренция и свободен пазар говорим ?!

Мнозинството не разбира от макро и микро икономика и финансови деривати , игрички и т.н. затова казвам какво може да направи всеки редови гражданин за икономиката.

Йордан Цонев от трибуната на Нар.събрание каза ,че бюджета годишно се ощетява с 4 млрд.лв. от контрабанда и източване на ДДС.
Всеки гражданин може да контролира сивата икономика и контрабандата с едно просто нещо – да изисква касова бележка за всяка стока и услуга.
Казано иначе всеки гражданин става митничар и данъч.инспектор ако иска кас.бележка - кас.апарати са свързани с НАП.
Трябва сами да си помогнем защото явно мафията е играят с държ.служители и отделно си е страшно ако си държ.служител да се изправиш срещу мафията ,и отделно са подкупни.
Отделно за млякото трябва да се въведе закон - ако изкупуваш мляко на 0,35лв. крайната цена да е 0,70лв. като закона за такситата - таван на цените.
Искаш да го продаваш 2лв. няма проблем изкупуваш го на 1лв. и задължително касови апарати за всички прекупвачи/мляко,череши,цв.метали и т.н./ да се знае на каква цена изкупуват за да се сложи данък.
Счетоводните игрички са ясни и наскоро министъра на земеделието хвана тир с дини - подарък ?! - 20 тона
Всичко се знае но управляващите не искат да вземат мерки или немогат ,незнаят ?! - макар ,че свързаха кас.апарати с НАП и хубаво но някой трябва да изисква кас.бележки и сега ще ""стимулират гражданите да изискват касовите си бележки в търговските обекти, като след регистрацията им ще могат да участват в томболата на НАП и да спечелят предметна награда.
Данъчните ще дават месечни и годишни предметни награди, като за евентуални награди се спрягат техника, автомобили и дори апартаменти.
От НАП ще направят специален сайт за кампанията и ще дадат възможност бележките да се регистрират както по телефона, така и онлайн.
Друго предложение на Министерството на финансите е ако граждани сигнализират на НАП за извършване на нарушения, да получават процент от наложената санкция. Мярката ще важи дори за прости нарушения като неиздаване на касова бележка, обясниха експерти.

При заплата 600-1000лв. и осигуряване на минималната заплата е по-трудно за контрол но с закон се криминализира деянието на работодателя.

Евростат данни – данъците върху личните доходи и дейността на компаниите са най-ниски във България между 2000 – 2010год. тези налози са паднали от 40% на 10% за сравнение в Швеция са 56% ,Белгия 53% ,Холандия 52%
България е почти ошфорка и Дянков чак в Конституцията искаше да се вкара.
Преди семейно прогресивно облагане и данък лукс трябва да се ограничи сивата икономика официално 33% – според мен 40%
Идеята ми е бюджетните излишъци да се завъртят през държ.банка до 1% лихва за точно определени неща или просто излишъците на бюджета да се инвестират в точно определени неща.
Щом Англия може да заобиколи законите на ЕС за държ.помощ - http://www.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://www.greentech.bg/?p=41529

Големият въпрос е кои са тези точно определени неща които дават независимост и дали политиците ги знаят - селското стопанство ,топла вода от слънцето и енергийна ефективност.

Ако животните у нас сега са като преди 1989год. се отварят 1млн. раб.места в месо млеко и т.н. отрасли на промишленоста и Индия искаше наши продукти а за Китай и Русия е отделна тема.

Преди 3год. съм писал на всички държ.власти да се приеме закон като Гърция за земед.земя защото хиени ще е изкупят.
Монопола върху земята лесно се оправя - прогресивно облагане така ,че да се молят на държавата да им е купи.

""Национализацията"" в 21-век не е като 1944год. - просто прогресивно облагане и семейно с данък лукс и забрана на ошфорките ,и т.н.
""Априлското въстание"" в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но възниква проблем защото мнозинството няма познания за да вземе информирано решение поради което пиша с цел познания - за силно гражданско общество.

До 2020год. може да се отворят 1 000 000 работни места а до 2030год. да станем независими от внос на нефт и газ който сега е около 4млрд.$ годишно.


Тагове:   икономика,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atanasio
Категория: Други
Прочетен: 214638
Постинги: 41
Коментари: 118
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930